Eettisyys

Eläinten hyvinvointiin on meillä panostettu siirtymällä kokonaan lattiatuotantoon. Kanoilla on kerroslattiakanalassa mahdollisuus juosta, hyppiä ja lentää vapaasti. Näkymä kanalassa on aina yhtä vauhdikas: linnut lentävät ylätasoilta lattialle ja kiipeilevät takaisin, tai kipaisevat katsomaan tulijoita.

Tuottajan näkökulmasta lattiakanat ovat aina hieman kalliimpi vaihtoehto. Ruokaa kuluu reilusti, koska liikunta kuluttaa paljon energiaa. Tuotantoprosentti ei meillä nouse koskaan samoihin lukemiin kuin häkkikanoilla.

Toisaalta munintapesät pysyvät puhtaina, kun linnut eivät asu niissä, vaan käyvät pesissä vain vähän aikaa munimassa. Lopputuloksena saamme paketteihin puhtaanvalkoisia kananmunia.

Valaistuksen säätäminen vaatii omistajalta paljon ammattitaitoa ja kokemusta, jotta linnuille ei synny mitään stressitekijöitä. Lamppujen oikea hertsimäärä, valon oikea voimakkuus, väri ja valon tasaisuus ovat linnuille välttämättömiä. Myös ilmanvaihtolaitteisto on moderni ja tehokas, mikä osaltaan pitää linnut hyvinvoivina.

Suomi poikkeaa useimmista Euroopan maista siinä, että lintujen nokkia ei typistetä koskaan. Muualla typistäminen on usein sallittua ”tarpeen vaatiessa”.

Jotkut vapaana elävät parvet voivat tarvita ylimääräistä tekemistä. Vuosien kuluessa olemme kokeilleet erilaisia lisävirikkeitä, kuten pallomeripalloja tutkittavaksi ja liikuteltavaksi, sekä kauranjyviä ja porkkanoita. Parhaaksi vaihtoehdoksi on osoittautunut päivittäinen pestyjen porkkanoiden tai kauranjyvien tarjoaminen.