Terveellisyys

Kananmuna on arvokas proteiini- ja ravintoainepaketti. Monet urheilijat puhuvat kananmunan puolesta lihasten polttoaineena. Kananmunan proteiini sisältää kaikkia ihmisen tarvitsemia aminohappoja.

Viime vuosina kananmunasta on ”löydetty” muun muassa koliini, luteiini ja zeaksantiini. Koliini on kehittyvälle vauvalle elintärkeä aine, jota tarvitaan lihasten aineenvaihduntaan, solukalvojen muodostumiseen, aivojen rakenteen ja muistin kehittymiseen – koliinia on kananmunan lisäksi erityisen paljon äidinmaidossa. Luteiini ja zeaksantiini toimivat muun muassa silmiä suojaavina antioksidantteina.

Me suomalaiset voimme herkutella pehmeäksi keitetyillä ja paistetuilla munilla. Voimme leipoa kananmunavaahtoja ja maistella taikinoita lasten kanssa.

Tämä ei ole itsestään selvää missään muualla kuin pohjoismaissa, sillä muualla Euroopassa esiintyy myös ihmisille vaarallisia salmonellakantoja. Salmonellavirusta on olemassa noin 2000 eri tyyppiä. Osassa Euroopan maita kananmunien salmonellasaastuminen on jopa 70 %:n luokkaa.